November 01, 2005

maaf zahir batin



assalamualaikum..
dengan nama Allah pembuka bicara.
entry ni sambungan dr entry "kenapa mesti marah"
x sangka lagi 2 hari 1 syawal. Cepat je rasa. pejam celik, pejam celik dah nk raya. Sedar2 dah RAYA!!erm, sok dah blk kg. takut x trsempat plak nk mntk maaf kat kwn2 sume.

Maaf zahir batin atas mulut yg sntiasa terlepas atau sengaja lepas, hati yg sntiasa berprasangka, marah yg sntiasa x kena tmpat, dan sbagainya.

nasihat buat diri n kwn2 sumer, amiklah kesempatan eid ni utk bermaaf-maafan dan memaafkan org lain. X rugi pun kalo kita maafkan org. Sbagaimana dlm hadis:"Barangsiapa memaafkan orang Islam dari kesalahannya, nescaya ia dimaafkan oleh Allah pd hari kiamat" ( riwayat Abu Daud dan Al-Hakim)subhanallah! betapa besarnya kalo kita memaafkan org lain LILLAH.

Kemaafan Allah atau ayat lg best, KEAMPUNAN ALLAH pd hari kiamat. x nak ker? rugi kalo kita tolak mentah2 hadis tersebut. Bukan mudah kita dpt keampunan Allah.. (yalah mlm lailatul qadr pun kita x berusaha, apa lg, grab tawaran ni plak..)

Lagipun sahabat sekalian, bukankah orang islam itu bersaudara? Kalo bersaudara kenapa mesti nk bercakaran? Dari Nukman bin Basyir ra katanya: Rasulullah SAW bersabda: "anda lihat org2 yg beriman itu saling kasih mengasihi, slg cinta mencitai, dan slg tlg menolong, seperti sebtang tubuh. Kalau ada slh satu anggota terkena penyakit,seluruh tubuh btg tubuh ikut menderita tidak dpt tidur, menderita panas" (hadis riwayat Bukhari).

dalam surah al hujuraat : 10"Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu; dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat"

jadi, wahai teman, adik, kakak dan sumer saudara seislam ku, semarakkanlah syawal ini dgn kemaafan. Maafkan segala2nya dgn hati yg cukup ikhlas. Bukan sekadar ckp "erm, kosong2 ekk??" tp, hati masih merungut sana sini, mulut masih mengumpat belakang, hati sntiasa berperasangka yg bukan2..cukuplah dgn keadaan umat islam skrg yg cukup2 menydihkan..selama mana kita mampu, tautkanlah ukhwah sesama kita...salah satu ialah dgn: Memberi maaf.

mcm dlm medical, sy amik cth kalo ada left heart failure, apa complication dia? ada pulmonary oedema, biler ada pulmonary oedema jd apa plak, difficulty in breathing, ada headache, easily fatigue etc. jadi bygkan saudara seislam kita tu, jntung kita, otak kita, kidney kita, liver kita, otot kita etc bygkn kalo satu organ sakit, sumer akan rasa sakit....maaf, terpanjang tazkirah kali ini. sekadar mengingatkan diri dan juga teman2. lama x post entry.hehe..

akhirul kalam, maaf zahir batin.eid ul fitr kareem..

2 comments:

amel said...

Eid Mubarok 1426 Hijriyyah

Assalamu'alaikum wr wb,
I would like to say Eid Mubarok to all of you.
Taqabbalallahu minna wa minkum. May Allah accept our
good deeds. And may Allah SWT blesses us so we get
better and better always.

Allah is our God and there is no god but He. And we
all come back to Him sooner or later. When the time
come, I hope that is the happiest moment of our life.

Wassalam

diyana said...

syukran jazilan uktie..eidul fir.taqabbalallahuminna waminkum