December 27, 2009

Men from Mars, Women from Venus Part 2

Alhamdulillah.
Buku ini saya sudah beberapa kali menghabiskan dan beberapa kali juga saya cuba mengaplikasi. Subhanallah, kadang kala orientalis barat ini lebih manusiawi buku-buku mereka. Dan setiap kali saya membaca setiap bab, saya akan cuba kaitkan dengan keperibadian Rasulullah saw, dan para isteri baginda. Buku-buku mereka kadang kala lebih teliti kajian mereka, lebih meraikan fitrah manusiawi sendiri.


"Mimpi severe periodontitis. Rasa sedih. Tak boleh focus" (Maaf, ini bukan ayat asal rakan saya, tetapi maksudnya tetap sama)

Saya tidak mengajak rakan-rakan untuk mengiyakan mimpi itu. Keyakinan pada ayat AL Quran yang bermaksud "tidak akan terjadi apa-apa di bumi dan di langit melainkan dengan izin Allah" saya pegang teguh. Tetapi saya mengajak untuk melihat fitrah manusia bernama wanita.

Menurut penulis buku ini, seorang wanita memerlukan seseorang untuk bercakap tentang masalahnya. Ketika dia bercakap, bercerita, menulis, berdoa, dia perlukan orang untuk mendengar, tidak perlu orang itu memberi penyelesaian kerana sepanjang dia bercakap otaknya sedang 'berwindow shopping' mencari penyelesaian. Penulis memberi analogi orang perempuan yang berwindow shopping, baju yang asalnya dipilih dirasakan sesuai, tapi kemudiannya dia meletak, window shopping lagi, "yeay ni yang saya berkenan", dan akhirnya dia meletak semula. Dan hingga 2 jam berwindow shopping akirnya dia jumpa penyelesaiannya. Begitu juga ketika dia bercerita, panjang jalan cerita nya hanyalah untuk dia sampai kepada satu penyelesaian

"Kau ok?" Hanya dengan satu ayat itu, rakan saya menangis teresak-esak. Saya sepanjang menelefonnya saya, tidak memberi sebarang bentuk penyelesaian, hanya sekadar "Hmm.", "k, lepas tu?", "Hmm... camne perasaan kau?", "Hmm, oh iya ke?"..'Ohh camtu", tidak ada sebarang bentuk penyelesaian. Pernah tersasul saya tersebut "Takpelah jangan layan sangat" terus dia kata "Kau tak faham, takpelah tak nak cakap lagi la"..Hmm tapi hanya dengan membuat bunyi :"hmm, hmm" dia terus bercerita. Dan ayat terakhirnya " Diyana, thanks aku dah lega. Aku just perlukan listener" ALhamdulillah. Alhamdulillah.

Seorang perempuan dia akan menulis, berdoa atau apa sahaja yang membolehkan emosinya diluahkan.

Berbeza dengan orang lelaki, apabila mereka mengalami masalah, mereka akan masyk ke gua sendiri. Menurut penulis "kaum lelaki apabila mempunyai masalah, mereka masuk ke dalam gua mereka memikirkan tentang solusi masalah mereka. Ini boleh dianalogikan seperti seekor naga, yang apabila tidak kena masa ketukan pintu gua mereka, mereka akan mengeluarkan api yang menyala". Agak lucu saya teringatkan kaum lelaki ini. Tetapi mungkin kerana ini, jika kita singkap sirah, Nabi Ibrahim AS bermunajat mencari penyelesaian siapa kah sebenarnya Tuhan nya. Nabi Muhammad SAW beruzlah di Gua Hira' mencari kebenaran hakiki. Dan ketika ini, Saidatina Khadijah RA hanya memberi sokongan dan tidak memandang rendah kepada Rasulullah SAW, kerana fitrah seorang lelaki akan rasa terhibur jika kepercayaan dan pujian diberi. They like to be a hero. Dan perkara ini diakui oleh beberapa rakan saya
"If I have problem, I won't bother with SMS, chit chatting, or anything else> I will be in a soul-searching-mode, and after that I will be ok". Menurut penulis lagi, ketika ini, kaum lelaki tidak boleh diganggu, hanya tunggu sahaja kepulangannya kerana dia akan pulang.

Itu sahaja perkongsian saya. Banyak lagi yang saya cuba untuk kongsikan.

Apapun ikutan utama kita adalah Rasulullah SAW :)

2 comments:

Poison Ivy said...

heheh.patutla masa kita chat hari tu akak asyik hmm hmm je.but this thing doesnt apply to me la,i wanted some input n solutions from u,tp akak banyak hm hm je jd malas ckp lak.huhu.weirdo la me.

Ummu Yazid said...

hmm, aish, pesan akak satu je..ingat sungguh2
"Allah tidak akan mengubah hambanya melainkan hambanya mengubah nasibnya sendiri"

Kalau kita nmpk problem tu, kita kna cri jalan penyelesaian..kalo kta di tmpt yg sama without any attempt to change it, bukan kah tu satu kerugian dik?