September 13, 2006

Dari mana,utk apa, ke mana?

Bismillahirrahmanirrahim

asalamualaikum wbt.

Alhamdulillah,masih diberi kekuatan dari yg Maha Kuat untuk 'update' blog yang dah lama sunyi.Alhamdulillah masih diberi kesedaran dariNya hakikat diri yang hanya sekadar hamba walau diri pernah jauh dariNya, alhamdulillah yang masih diberi sinar iman walau terlalu banyak hak seorang hamba tidak tertunai. Subhanallah Alhamdulillah Allahu Akbar!!

Dua bulan posting di HKB banyak mentarbiyah diri. sebulan pertama posting surgery dan bulan kedua posting medical. Hakikatnya, ana sendiri kurang faham mengapa dental student perlu ke HKB belajar apa yg medical student belajar. Masuk operation theatre (OT) keluar OT, amik sejarah pesakit, tengok perkembangan kesihatan pesakit di ward dan sebagainya, pada awalnya memang datang tanpa tujuan, sekadar memenuhkan prosedur yang perlu diketahui dan kemudian minta tandatangan dr. Mudah!

Hakikatnya, jiwa mula rasa kosong. Tiada tujuan, bangun pagi solat,then bekejar utk naik bas ke HKB jam 750am, then ke HKB dengan tujuan menjalankan kehidupan yg rutin, bosan!Terlupa setiap amal adalah ibadah, lgsung tiada keikhlasan dalam setiap saat sepanjang 2 bulan yang lepas.

Namun, ada sesuatu hikmah yang Maha Punya Ilmu singkapkan dari ana. Hakikat dari mana kita datang, untuk apa kita dijadikan,dan ke mana arah tujunya. Masih ingat lagi, ketika sedang berbincang dengan seorang rakan tentang diagnosis pesakit saya, satu kiub di ward kecoh. Dr tergopoh gapah dengan seorang pesakit. keadaan pesakit ketika itu nazak, terlalu nazak. Dr cuba masukkan oxygen,buat bantuan kecemasan, namun akhirnya, kudrat manusia manalah mampu melawan kudratNya.

Ana tergamam, tidak pernah melihat kematian di hadapan mata.Terus bertafakur, ''inikah akhiran ku?? Sempatkah aku mengucap kalimah syahadah ketika aku dijemput bertemu denganNya nanti?'' Rakan-rakan yang lain meneruskan clerking patient, ana ambil keputusan, biar segala prosedur kematian ana lihat, dari membersihkan mayat sehinggalah kepada mengkafankan mayat. Insaf sebentar..

..Kemudian leka lagi.. Insaf sebentar...leka yg berpanjangan....insaf lagi..
Teringat ketika sedang 'observe' seorang houseman buat prosedur PD (peritoneal dyaisis) satu prosedur untuk membuang lebihan air terkumpul dalam badan kerana ginjal yang tak berfungsi, pesakit masih tiada respons. Sebetulnya prosedur PD sangat sakit. bayangkan bahagian abdomen ditebuk begitu sahaja, mana tak sakit. But pt unresponse. "Makcik,rasa sakit tak??" Pt x respons. Dr kemudian terus memeriksa nadi, pernafasan...."Staff nurse tolong panggil ahli keluarga, sy nk mntk kebenaran nk intubate pt"..Setelah hmpir 10 minit berbincang dengan ahli keluarga br anak2 arwah membenarkan dr menjalankan bantuan kecemasan,tupun setelah diiberi kebenaran oleh abang yg sulung....Namun akhirnya, allahyarhamah pulang kepada yang memilikiNya..

Ana berrtanya, 'dr dah lama ke pt tak sedar?" "dlm 10 minit gak rasanya,"...Saya terdiam lagi..Sempat kah pesakit mengucapkan syahadah??

Bertafakur lagi..."Ke mana nanti orang2 yang kusayangi ketika aku dijemput? mereka tiada di sisi..aku seorang yang akan menempuhnya..."

Sedar..cukup sedar..hakikat diri sekadar seorang hamba..namun dalam tika sedar, masih lagi lalai....dunia masih jadi no satu..akhirat takcuba diletakkan dalam hati..Buktinya, perhatikanlah dalam doa...Sejauh mana kita tekankan kematian yg husnul khatimah?? Sejauh mana penghayatan doa kepada keadaan kita dalam alam kubur nanti?? Pernah kah dibayangkan dalam doa kita bangkitkanlah kami Ya Allah dalam golongan kanan yang Kau janjikan kemengana yg nyata di padang mahsyar nanti?? Pernahkah berdoa Ya Allah, ringankanlah kepada kami ketika kami dihisab..Pernahkah berdoa, Ya Allah permudahkanlah urusan kami dalam melintas titian sirat? Pernahkah berdoa, Ya Allah, pertemukanlah kami denganMu dan seluruh yg mencintaiMu...

Jika ana bertanya diri ana, ana akui ana akan jwb, jarang2...kadang terlupa.plg ada pun "Ya Allah kurniakanlah kepada kami kebahagiaan di dunia dan di akhitat"..

Lupa sungguh kitakan??
Dr mana kita dtg??
Utk Apa kita dijadikan?
Ke mana akhirnya..

Ya Allah, pandulah aku ke arah cintaMU

No comments: