September 22, 2006

Belajarlah Menjadi Daie

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt


“Dan berilah peringatan, kerana sesungguhnya peringatan itu memberi manfaat bagi orang yang beriman” Adz-Dzariyat : 55

2 bulan pertama selepas naik thn 4, ana posting surgery dan medical. 2 posting yang menjadikan ana celik mata dengan hakikat kehidupan dan hak sebagai seorang daie yang masih belum tertunai.

Rutin di HKB untuk kedua-dua posting ialah mengambil sejarah pesakit (clerking patient), melihat kemajuan tahap kesihatan pesakit, mengetahui ‘management’ pesakit di wad. Itulah rutin, pagi berjumpa dengan pesakit-pesakit, bertanya khabar, bertanya ada masalah dengan kesihatan lagi atau tidak,dan seterusnya berbincang dengan doktor tentang keadaan pesakit. Begitu juga di waktu petang

Teringat satu peristiwa ketika dua minggu terakhir posting medical. Di wad surgery disediakan bilik solat, tp di wad medical ana tak nampak bilik solat. Bg kami student, boleh solat di surau utama HKB. Ana ternampak seorang pelawat bersolat di sebelah katil pesakit. Ketika itu baru ana tersedar ana tidak pernah bertanya khabar dari segi rohani pesakit

“Makcik dah solat?” “Belum lagi doktor”
“Hmm, makcik uzur ya?” “Taklah makcik tak boleh solat.”
“Kenapa ya, makcik?” “Makcik kenaling bila bangun dari sujud”
“Kalu gitu makcik solat duduk deh?” “Makcik tak leh solat, rasa nak rebah bila nak jalan amik air semaye”
“Nk saya tlg makcik amik air semaye?” “Takpelah doktor, makcik tak cekak nok jale”

Ana berfikir,bagaimana sepatutnya ana menimbulkan kesedaran solat satu ibadah yg wajib?
Ana ke katil sebelah. Bertanya perkembangan pesakit. Bertanya soalan yang sama, tentang solat. “Mokcik tokleh solat, sbb susah nk ambil wudhu’ ada jarum kat tangan, sakit bila kena air”

Lalu baru ana tersedar, ana cukup faham tanggungjwb tentang memberi peringatan, atau kata lainnya, amar ma’ruf nahi munkar. Cukup faham kewajipan solat sebagai salah satu tanda penghambaan kepada Pencipta sekalian alam, cukup belajar teori-teori berdakwah, tp apabila terjun ke realiti sebenar, segalanya jadi kaku. Masalahnya apa? Ilmu dah ada, tp tiada praktikal

Masalahnhya, apa yang ana nampak, ana meng’exclusive’kan diri sendiri, batas pergaulan ana terlalu sempit. Akhirnya ana tidak tahu cara berdakwah yang hikmah. Tidak pandai memainkan peranan sebagai salah seorang bakal professional dalam bidang kesihatan.

Kami dah didedahkan dengan etika pesakit, cara berhadapan dan berkomunikasi dengan pesakit sejak dari tahun dua lagi.Ini bermakna sudah tiga tahun ana berhubung dengan pesakit. Barangkali ana lebih letakkan ‘differential diagnosis’, dan daripada ‘differential diagnosis’, itu perancangan rawatan akan dijalankan. Ya, masalahnya ana nampak sakit yang fizikal tetapi tidak nampak sakit dalaman pesakit. Jika dalaman tidak diubati, usahlah diharap yang luar dapat sembuh sepenuhnya.

2 faktor tersebut, pergaulan yg cukup tertutup, dan menggunakan konsep ‘treating patient base on their sign and symptoms’ menjadikan misi dakwah tertutup.

Lantaran itu, menyedari hakikat, sebagai bakal professional dalam bidang kesihatan, yang tugasnya sentiasa berhubung dengan manusia, perbetulkanlah semula misi kiti. Priotize the priority. Keutamaan kita sekarang ; meletakkan Laa Ilaha Illallah Muhammadur rasulullah dalam diri setiap pesakit yang berjumpa kita. Itu keutamaan kita!

Kepada sahabat di luar sana, antum/tunna mungkin bakal jurutera, ustaz/ustazah,pendidik,akauntan,peniaga,peguam,konsultan, dan sebagainya, luaskan skop fikiran kita. Walaupun persekitaran mungkin memerlukan antum bekerja dengan mesin, dengan komputer atau dengan buku akaun, sedarlah hakikat kita masih lagi ada hubungan dengan manusia. Belajar dan amalkanlah ilmu dakwah bermula dari sekarang. Perluaskanlah pergaulanmu, agar kau nampak bagaimana cara sebenar berdakwah, pandanglah orang sekelilingmu dengan pandangan penuh kasih dan bukannya pandangan “hai, inilah orang zaman sekarang”

Moga ada khair dalam tulisan ini
Moga sama-sama kita letakkan kalimah laa ilaha illallah muhammadur rasulullah
Kita sekadar hamba,yg tugasnya beribadah dan membawa bersama hakikat hamba dalam hati ummah.Insya allah

Allahu a’lam.

No comments: