February 27, 2007

Bersama Saudara Seaqidah di Kg Sg Rual Jeli

Bismillahirrahmanirrahim
Dengan nama Allah yg Maha Pemurah lg Maha Penyayang
Segala puji bagiNya Rabb sekalian alam, dariNya jua hambaNya datang dan kepadaNya jualah kita kembali. Segala pujian bagiMu Rabb sekalian alam,Engkaulah pencipta kami, Engkaulah Pengatur urusan kami, Engkaulah sahaja yang kami serahkan sepenuh ketaatan dan kecintaan.

Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad saw, para isteri baginda, keluarga baginda, sahabat-sahabat baginda, para tabi' tabiin

Assalamualaikum wbt
alhamdulillah ana berkesempatan utk mengikuti program kebajikan di perkampungan orang Asli, di Kg Sungai Rual Jeli.Bertemu dengan saudara seaqidah, bertemu dengan saudara seagama satu nikmat besar dari Allah buat ana. Alhamdulillah, Segala Puji bagiMu, Ya Rabb


Program anjuran Medical Student Relef Team (MERIT), Pusat Pengajian Sains Perubatan, dgn kerjasama Pusat Islam, Pusat Pengajian Sains Pergigian,dan Islamic Outreach Abim. Seala puji bagiMu Ya Allah kerana telah memberi ilham kepada sahabat-sahabat kesayanganku untuk menganjurkan program dakwah. Ya Allah, kau berkatilah usaha sahabat-sahabatkesayanganku yang aku kasihi dan cintai hanya keranaMu.

bermula dari 16 hingga 18hb februari 2007. Antara program di sana yang kami anjurkan, ialah pendidikan wudhu', solat, menutup aurat, dan khidmat kesihatan. Subhanallah, sambutan di luar jangkaan. Alhamdulillah juga, segalaNya berjalan dengan lancar. Terima kasih Ya Allah, atas bantuanMu yang tidak putus-putus

Mereka alhamdulillah telah mengenal agama Islam, telah bersyahadah, bersaksi tiada Tuhan selain Allah, dan Nabi Muhamaad saw pesuruh Allah. Apabila berkesempatan berbual, 'siapa Tuhan kita?" kata mereka : "Allah yang satu". Syukur kepadaMu ya Rabb. Lapangkanlah dada mereka menerima hidayahMu. Jika ditanya, pernah bersembahyang (mereka tidak faham istilah solat), mereka menggeleng, tidak pernah. Pernah baca al fatihah, mereka katakan tidak pandai. Ya Allah, lapangkanlah dada mereka menerima hidayahMu dan kurniakanlah kekuatan kepada mereka mengamalkan agamaMu.

Dengan kekuatan yg Allah berikan, kami mengajar adik-adik berwudhu' dan bersolat. Kami mengajar mereka bacaan azan dan iqamah. hati mereka bersih, cukup mudah menerima pentarbiyahan yg sememangnya datang dari Allah sendiri. Apabila azan berkumandang, berderu adik-adik berwudhu', berlari-lari mereka ke surau menunaikan solat berjemaah. Maha SuciMu Ya Allah, yangmemberi hidayah kepada mereka yang Engkau kehendaki.


kakak-kakak di sana pula, apabila kami memberikan baju-baju kurung, tudung, keesoka harinya sewaktu klinik mobile diaksanakan, mereka memakai baju-baju yang kami beri. Apabila aurat yangperlu ditutup, ditutup, ia menjaidkan mereka semakin cantik. Insya Allah, kakak-kakak dan makcik-makcik akan terus dinaungi Allah.

hmm teringat satu peristiwa. Pelajar-peajar pergigian mengajar adik-adik memberus gigi. Kami ajar di tepi sungai selama satu jam. Lepas satu jam, kami ajar pula cara berwudhu'. Kami hanya kata "adik-adik,ikut kakak berus gigi ya?"

keesokan harinya, kami bermain-mai di sungai, yang cukup cantik, yang cukup damai..Berkeliaran adik-adik balik ke rumah mereka. Kami tercengang. kenapa ni? kami menganggu mereka ke? selepas bbrp minit, mereka kembali dengan berus dan ubat gigi yg kami beri. Kami mandi selama sejam di sungai... dan selam sejam tu jugalah adik-adik memberus gigi...(Kami tahan gelak..sebabnya kami terlupa nk beritahu, gosok gigi 3 minit ya? ^_^) Tapi, usaha mereka untuk menjaga kebersihan mulut perlu diberi penghargaan.Tahiah adik2 ^_^

Tak terkata...kenangan terindah..
tak larat nsk tulis semua..tetapi ketahuilah, tugasan sebagai khalifah tak terhabis..tetapi yakinilah Allah sumer kekukatan di kala terlalu lemah..Bangunlah whai jiwa-jiwa, kuatkalah dirimu denan doa munajatmu pada Allah, dan mintalah kekuatan utk terus berdakwah. Saudaraku seaqidah sekalian, tgjwb dakwah, tgjwb semua yg telah mengucapkan syahadah..

a picture can say a thousand words..
Ya Allah kurniakanlah aku kekuatan untuk membawa agamaMu..

No comments: