December 30, 2006

Salam Aidil Adha -Salam Penuh pengorbanan

Assalamualaikum wbt

Selamat Menyambut Hari Raya Qurban. Eedul Adha Kareem. Tidak ketinggalan juga menguapkan selamat tahun baru masihi 2007.

Jika kita amati penghayatan perayaan di Malaysia, kita akan merasakan perayaan yang disambut, adalah perayaan yang disambut penuh meriah. Suasana hari raya Aidl Fitri, yang penuh meriah, yang semuanya berbaju baru, yang hiasan rumah semuanya diperbaharui, dan apa yang lebih penting, kesanggupan untuk berkorban beribu-ribu ringgit untuk menyambut hari raya. Begitu juga dengan perayaan-peraayan lain, sebagai contoh, perayaan Hari Krismas, yang baru sahaja lepas beberapa hari, yang Muslim, sama-sama merayakan hari krismas

Kita lihat, penghayatan ‘pengorbanan’ umat Islam kini (terutama Melayu Moslem) dihabiskan ke tempat-tempat yang tidak membawa kepada peningkatan kerohanian. Hari Raya yang sepatutnya disambut dengan penuh syukur, tetapi disambut dengan penuh kegembiraan tanpa sedikitpun rasa syukur kepada Rabb. Lebih menyedihkan, apabila terpaksa berkorban wang ringgit semata-mata untuk menghidupkan suasana hari raya.

Sejauh mana penghayatan kita kepada Eidul Adha, atau hari raya korban? Adakah cukup sekadar menghabiskan wang ringgit untuk sama-sama terlibat dalam upacara korban lembu? Cukupkah sekadar pengorbanan dinilai dari mata wang ringgit sahaja? Bagaimana dengan pengorbanan masa, minda, tenaga, untuk kemaslahatan umat islam?

Kita lihat kini, masyarakat Islam ‘dikorbankan’ menjadi mangsa isme-isme yang merosak binasakan aqidah umat islam. Hedonisme mula meresap dalam jiwa umat Islam, keseronokan menjadi tunjang utama kehidupan. Isme-isme lain seperti liberalisme, individualisme, feminisme, kesemuanya mengorbankan aqidah umat Islam kini.

Sedar tak sedar, kita umat Islam hanya menjadi mangsa sembelih kaum Yahudi dan konco-konconya. Kita masih lagi belum sanggup berkorban apa sahaja demi aqidah kita. Penghayatan Hari Raya Korban disekularismekan sekadar penghayatan penyembelihan mata wang untuk penyembelihan lembu. Kita tidak cuba untuk cuba menghayati pengorbanan Nabi Ibrahim as, yang menerima arahan daripada Allah untuk mengorbankan anaknya Nabi Ismail as, semata-mata untuk membuktikan penghayatan hidup beragama kepada Allah. Apakah kita cuba meresapkan penghayatan pengorbanan sebegini dalam kehidupan seharian kita?

Lihat sekeliling. Masih ramai yang kekurangan, yang perlukan pengorbanan wang ringgit kita untuk membantu mereka. Lihat sekeliling, masih ramai anak muda yang tersasar, yang perlukan korban masa, tenaga, kepentingan diri untuk membantu mereka mencari sinar hidup yang sebenar. Lihat sekeliling, masih ramai orang bukan Islam takut dengan Islam, sedangkan Islam itu agama yang indah. Yang perlu kita korbankan kepentingan diri untuk bergoyang kaki, tapi perlu berkorban langkah dan fikiran untuk membetulkan persepsi Islamophobia kepada Islamophilia (sukakan Islam).

Ayuh, bersama kita bergolok gadai mempelajari ilmu Islam yang sebenar, ayuh bersama mengembalikan keislahan diri kepada Rabb sekalian alam. Dan semestinya ini memerlukan kepada pengorbanan, diri, masa, nafsu dan sebagainya. Di tahun baru masihi ini, tanamkanlah azam : BERKORBAN APA SAHAJA UNTUK ISLAM TERCINTA.

Selamat tahun baru. Selamat mengotakan azam baru. Semoga tahun baru ini melayakkan kita menjadi golongan yang dikasihi Allah kerana pengorbanan kita untuk agamaNya

No comments: